(Ez a mennyiség két nagyobb tepsihez elegendő.)
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg vaj, vagy zsír
- 3 db tojás
- 3 dkg élesztő
- 0,5 l tej
- 2 dl tejföl
- só
Töltelék:
- 1,5 kg túró
- 20 dkg cukor
- 3 db tojás sárgája
tetszés szerint citromhéjat is lehet belereszelni Az élesztőt kevés tejben kis cukorral feloldjuk és a többi anyagból nem túl kemény tésztát dagasztunk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük, majd ujjnyi vastag tésztát nyújtunk és zsírral bekent tepsibe helyezzük. Amíg a tészta a tepsiben kel, elkészítjük a tölteléket a fent leírt hozzávalókból. A tölteléket a tészta tetejére tesszük és lassan sütjük. A kelt tésztából készíthetünk még mákos, diós tekercseket vagy lekváros buktát.
A cukros langyos tejben felfuttatott élesztőt fakanállal összedolgozzuk a tojássárgájával, hozzáadjuk a lisztet, apránként az olvasztott vajat, a cukrot, a rumot, a tejet és a sót. Nagyon alaposan kidolgozzuk, míg a massza el nem válik a fakanálról és hólyagosodni nem kezd. Ezután letakarva hagyjuk megkenni, utána gyúródeszkán hüvelykujj vastagságúra kinyújtjuk, lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva ismét kelni hagyjuk, míg duplájára dagad. Közepét ujjunkkal kissé benyomkodjuk és forró olajban kisütjük. Elszőr fedő alatt süssük, utána fordítás után fedő nélkül, kiszedjük szűrőkanállal és vaníliás porcukorral megszórjuk. Ebből az adagból kb. 25 darab fánk lesz. A jó fánk sikerének titka, hogy a helyiséget, az összes hozzávalót, alapanyagot és eszközt egyaránt melegen tartsuk. Különösen fontos, hogy a tészta meg ne fázzon. Barackízzel vagy szilvalekvárral fogyasszuk.