Savanyú krumplileves

ganca

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 2 db babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg füstölt oldalas
  • 1 l tej
  • 2 e.k. ecet
  • só


A füstölt oldalast föltesszük egy külön edénybe és jól kiforraljuk. Másik fazékba odatesszük a vizet kb. kettő és fél liter. Mikor jó meleg, beletesszük a kiforralt oldalast, a babér leveleket, a meghámozott apróra vágott fokhagymát és a sót. Amikor az oldalasunk megfőtt hozzáadjuk a meghámozott és kockákra vágott krumplit. Amikor mindez megpuhult, lábasban diónyi zsírt felolvasztunk, teszünk bele egy fél kanál lisztet, egy picit hagyjuk pirulni , majd még teszünk hozzá 3 e.k. lisztet és először kevés tejjel simára keverjük, hogy ne legyen csomós, majd kevergetés mellett folyamatosan adagoljuk a hozzá a többi tejet. Beleöntjük az elkészült krumplihoz és összeforraljuk, majd ízlés szerint ízesítjük.