Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 db tojás
- pici só
- 2 ek. porcukor
- vaníliás cukor
- 2 ek. rum
- ¼ l tej
- 8 dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
- olaj a sütéshez
- 3 dkg cukros tejben felfuttatott élesztő
A cukros langyos tejben felfuttatott éleszt t fakanállal összedolgozzuk a tojássárgájával, hozzáadjuk a lisztet, apránként az olvasztott vajat, a cukrot, a rumot, a tejet és a sót. Nagyon alaposan kidolgozzuk, míg a massza el nem válik a fakanálról és hólyagosodni nem kezd. Ezután letakarva hagyjuk megkenni, utána gyúródeszkán hüvelykujj vastagságúra kinyújtjuk, lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva ismét kelni hagyjuk, míg duplájára dagad. Közepét ujjunkkal kissé benyomkodjuk és forró olajban kisütjük. Elszőr fedő alatt süssük, utána fordítás után fedő nélkül, kiszedjük szűrőkanállal és vaníliás porcukorral megszórjuk. Ebből az adagból kb. 25 darab fánk lesz. A jó fánk sikerének titka, hogy a helyiséget, az összes hozzávalót, alapanyagot és eszközt egyaránt melegen tartsuk. Különösen fontos, hogy a tészta meg ne fázzon. Barackízzel vagy szilvalekvárral fogyasszuk.