Morvány

ganca

 

(kazári lakodalmi kalács) Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 csomag mazsola
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • 2 dkg élesztő
  • 12 dkg margarin
  • 1 l tej


A mazsolát dagasztás előtt langyos tejbe áztatjuk. Egy kis hideg vízbe tesszük az élesztőt, cukrot, sót. A lisztbe kis fészket készítünk, beleütjük a két tojást, mazolát. A liszttel összedolgozzuk, rákenjük a margarint és puha, kelt tésztát készítünk. Ha a tésztát keménynek találjuk tegyünk még hozzá tejet (olyan legyen a tészta, mint a buktáé). Mikor megkelt, négy részre osztjuk (1nagyobb és 3 kisebb). A három egyformát sodorjuk és utána összefonjuk, mint a fonott kalácsot. A kizsírozott tepsi közepére helyezzük és a nagyobb résszel körbetekerjük. Kicsit kelni hagyjuk, sütés előtt megkenjük tojással a tetejét.. Előmelegített sütőbe tesszük. 10 percig nagyobb lángon sütjük, utána levesszük kisebbre és kb. 15-20 percig sütjük.