Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- egy kevés zsír (kb. diónyi)
- 4,5 dl langyos víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 1 e.k. tejföl
- 1 db tojás
- 2 e.k. cukor
- 1 e.k. búzadara
- citromhéj
- vaníliás cukor
Az 50 dkg lisztet tálba helyezzük, egy diónyi zsírral elmorzsoljuk, közepébe mélyedést vájunk és 4/4 dl langyos, sós vízzel puha tésztát gyúrunk. Deszkára téve jól kidolgozzuk, kb. 15 percig, míg jó ruganyos nem lesz. Most osszuk két cipóba úgy, hogy sem a tetején, sem az alján gyűrődés ne legyen. Tetejüket kenjük meg langyos zsírral és mindegyiket külön fedjük le melegített lábassal 15-20 percig. Ha letelt a pihenési idő , egy nagy asztalt terítsünk le sima abrosszal, gyengén szórjuk be liszttel, tegyük a közepébe a tésztát és nyújtófával az asztal az asztal alakjának megfelelően négyszög, vagy téglalap alakúra nyújtsuk. Ezután kenjük meg vékonyan zsírral és mindegyik oldalán kezdjük a kézfej segítségével nyújtani. A nyújtást mindig addig végezzük az asztal körül, amíg annak széleit betakartuk és a tészta még mindig nyújtható. A rétestésztának hártyavékonyságúnak kell lennie. A széleit kezünkre csavarva leszedjük, pár csepp vízzel összegyúrjuk, pihentetjük és újra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát félig megszárítjuk, azután meleg zsírral vékonyan, de egyenletesen meglocsoljuk. Most a tészta megtöltése következik. Lehet túróval, almával, meggyel, mákkal, káposztával, ki mivel szereti. Ha túróval akarjuk tölteni, akkor a tésztát finom morzsával megszórjuk és a tölteléket ráhintjük, vagy kenjük. Most az abrosz széleit felemelve, a tésztát összecsavarjuk, inkább laposan és lazán, mint szorosan. A tepsi hosszának megfelelően rudakra vágjuk, tetejét zsírral megkenjük és zsírozott tepsibe tesszük. Jó egyenletes tűznél pirosra sütjük.