Kazári ferentő

ganca

Hozzávalók:

  • (A hozzávalókból kb. 60 db.
  • sütemény lesz.)
  • 1 kg liszt
  • pici só
  • ízlés szerint cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl olaj
  • 1 l tej (körülbelül)
  • 3 db tojás

A kisült tészta tetejére:

  • 30 dkg mák (dió is lehet)
  • 0,5 l tej
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 kg porcukor


A lisztet, sót, cukrot, tojást, olajat és a langyos tejben felfuttatott élesztőt bedagasztjuk, mint a buktatésztát és kelni hagyjuk. Amíg a tészta kel, a mákot ledaráljuk. Ha a tészta megkelt, három cipóba szaggatjuk. A cipóból kis rudakat sodrunk, a rudacskák egyik oldalát bevagdaljuk és feltekerjük, mint a darázsfészket, úgy hogy a bevagdalt oldal a sütemény szélére essen. Sütés után a 0,5 l tejhez hozzátesszük a vaníliás cukrot. Ebben megmártjuk a kisült tésztát, majd megforgatjuk a mákban és porcukorral megszórjuk.