Kazári rétes
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- egy kevés zsír (kb. diónyi)
- 4,5 dl langyos víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 1 e.k. tejföl
- 1 db tojás
- 2 e.k. cukor
- 1 e.k. búzadara
- citromhéj
- vaníliás cukor
Az 50 dkg lisztet tálba helyezzük, egy diónyi zsírral elmorzsoljuk, közepébe
mélyedést vájunk és 4/4 dl langyos, sós vízzel puha tésztát gyúrunk. Deszkára téve
jól kidolgozzuk, kb. 15 percig, míg jó ruganyos nem lesz. Most osszuk két cipóba úgy,
hogy sem a tetején, sem az alján gy r dés ne legyen. Tetejüket kenjük meg langyos ű ő
zsírral és mindegyiket külön fedjük le melegített lábassal 15-20 percig. Ha letelt a
pihenési id , egy nagy asztalt terítsünk le sima abrosszal, gyengén szórjuk be liszttel, ő
tegyük a közepébe a tésztát és nyújtófával az asztal az asztal alakjának megfelel en ő
négyszög, vagy téglalap alakúra nyújtsuk. Ezután kenjük meg vékonyan zsírral és
mindegyik oldalán kezdjük a kézfej segítségével nyújtani. A nyújtást mindig addig
végezzük az asztal körül, amíg annak széleit betakartuk és a tészta még mindig
nyújtható. A rétestésztának hártyavékonyságúnak kell lennie. A széleit kezünkre
csavarva leszedjük, pár csepp vízzel összegyúrjuk, pihentetjük és újra kinyújtjuk. A
kinyújtott tésztát félig megszárítjuk, azután meleg zsírral vékonyan, de egyenletesen
meglocsoljuk. Most a tészta megtöltése következik. Lehet túróval, almával, meggyel,
mákkal, káposztával, ki mivel szereti. Ha túróval akarjuk tölteni, akkor a tésztát
finom morzsával megszórjuk és a tölteléket ráhintjük, vagy kenjük. Most az abrosz
széleit felemelve, a tésztát összecsavarjuk, inkább laposan és lazán, mint szorosan. A
tepsi hosszának megfelel en rudakra vágjuk, tetejét zsírral megkenjük és zsírozott ő
tepsibe tesszük. Jó egyenletes t znél pirosra sütjük.