Herőce

Herőce


Hozzávalók a tésztához: A tészta tetejére:
A tésztához valókat összegyúrjuk, pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk, derelyevágóval kockákra vágjuk. Nem túl forró olajban kisütjük. A forró herőcét fahéjas porcukorral megszórjuk.

Ganca

Ganca


Hozzávalók:
A krumplit megfőzzük, mikor kész beletörjük a vízbe amibe főztük és hozzákeverjük a lisztet. Amikor összeáll kiszaggatjuk és forró zsíron megpirítjuk. Tetszés szerint pirított hagymával, tejföllel, túróval tálaljuk.

Kazári ferentő

Kazári ferentő


Hozzávalók: A kisült tészta tetejére:
A lisztet, sót, cukrot, tojást, olajat és a langyos tejben felfuttatott élesztőt bedagasztjuk, mint a buktatésztát és kelni hagyjuk. Amíg a tészta kel, a mákot ledaráljuk. Ha a tészta megkelt, három cipóba szaggatjuk. A cipóból kis rudakat sodrunk, a rudacskák egyik oldalát bevagdaljuk és feltekerjük, mint a darázsfészket, úgy hogy a bevagdalt oldal a sütemény szélére essen. Sütés után a 0,5 l tejhez hozzátesszük a vaníliás cukrot. Ebben megmártjuk a kisült tésztát, majd megforgatjuk a mákban és porcukorral megszórjuk.

Görhe

Görhe

Hozzávalók:
A tojást a porcukorral simára keverjük, majd folyamatos kevergetéssel hozzáadjuk a lisztet, sütőport, olajat, a vizet és ezeket is jól elkeverjük szép simára. A kilisztezett, kizsírozott tepsibe beleöntjük és előmelegített sütőben, lassú tűzön kb. 1 óráig sütjük.

Mákos guba

Mákos guba

Hozzávalók:
Nagyon fontos, hogy a kifli ne legyen friss. 3 db kiflit 1 centis szeletekre vágjuk és tálba tesszük. 1dl tejet 3 dkg margarinnal meglangyosítunk és meglocsoljuk, majd forgatjuk a kiflidarabokat, hogy egyformán megpuhuljon. Majd megszórjuk 8 dkg darált mákkal, megkeverjük, ízlés szerint cukrozzuk.

Verett haluska

Verett haluska

Hozzávalók:
A krumplit meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. A krumplipépet enyhén sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojást, majd annyi lisztet amennyit felvesz. Forró vízben haluska szaggatóval kiszaggatjuk, majd hideg vízbe kiszedjük, lecsepegtetjük. A savanyú káposztát kevés olajon megpároljuk és a kifőtt haluskát beleforgatjuk.

Savanyú krumplileves

Savanyú krumplileves

Hozzávalók:
A füstölt oldalast föltesszük egy külön edénybe és jól kiforraljuk. Másik fazékba odatesszük a vizet kb. kettő és fél liter. Mikor jó meleg, beletesszük a kiforralt oldalast, a babér leveleket, a meghámozott apróra vágott fokhagymát és a sót. Amikor az oldalasunk megfőtt hozzáadjuk a meghámozott és kockákra vágott krumplit. Amikor mindez megpuhult, lábasban diónyi zsírt felolvasztunk, teszünk bele egy fél kanál lisztet, egy picit hagyjuk pirulni , majd még teszünk hozzá 3 e.k. lisztet és először kevés tejjel simára keverjük, hogy ne legyen csomós, majd kevergetés mellett folyamatosan adagoljuk a hozzá a többi tejet. Beleöntjük az elkészült krumplihoz és összeforraljuk, majd ízlés szerint ízesítjük.

Krumpli lángos

Krumpli lángos

Hozzávalók: Töltelékhez:
A hámozott krumplit megfőzzük és áttörjük. A zsíron egy nagy fej hagymát megpárolunk, rátesszük a krumplit és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Langyosra hűtjük és a tészta közepébe kenjük. A tészta tetejét egy kicsit villával megszurkáljuk. Ha megsült, a tetejét zsírral megkenjük és lehet fogyasztani. Melegen nagyon finom!

Krumpli laska

Krumpli laska

Hozzávalók:
A krumplit megfőzzük, krumplinyomón átnyomjuk, majd gyúrótáblára hagyjuk kihűlni. Összegyúrjuk a liszttel és sóval, rudat formálunk belőle. A rúdból darabokat vágunk le, melyeket kb. 15 cm sugarú vékony körré nyújtunk. A masina tetején, vagy gázlapon mindkét oldalát megsütjük és olvasztott zsírral megkenjük. Lekvárral vagy túróval, tejföllel ízesíthetjük.

Túrós lepény

Túrós lepény

(Ez a mennyiség két nagyobb tepsihez elegendő.) Hozzávalók:
Töltelék:
tetszés szerint citromhéjat is lehet belereszelni Az élesztőt kevés tejben kis cukorral feloldjuk és a többi anyagból nem túl kemény tésztát dagasztunk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük, majd ujjnyi vastag tésztát nyújtunk és zsírral bekent tepsibe helyezzük. Amíg a tészta a tepsiben kel, elkészítjük a tölteléket a fent leírt hozzávalókból. A tölteléket a tészta tetejére tesszük és lassan sütjük. A kelt tésztából készíthetünk még mákos, diós tekercseket vagy lekváros buktát.

Malomkalács

Malomkalács

(A kiírt mennyiségből 100-120 malomkalács készíthető.) Hozzávalók:
A tésztához valókat összekeverjük, egy kicsit sűrűbb lesz, mint a palacsinta tészta. Ev kanállal rakjuk meleg malomkalács sütővasba. Tetszés szerint lehet még ízesíteni őrölt mákkal, darált dióval, fahéjjal.

Morvány

Morvány

(kazári lakodalmi kalács) Hozzávalók:
A mazsolát dagasztás előtt langyos tejbe áztatjuk. Egy kis hideg vízbe tesszük az élesztőt, cukrot, sót. A lisztbe kis fészket készítünk, beleütjük a két tojást, mazolát5. A liszttel összedolgozzuk, rákenjük a margarint és puha, kelt tésztát készítünk. Ha a tésztát keménynek találjuk tegyünk még hozzá tejet (olyan legyen a tészta, mint a buktáé). Mikor megkelt, négy részre osztjuk (1nagyobb és 3 kisebb). A három egyformát sodorjuk és utána összefonjuk, mint a fonott kalácsot. A kizsírozott tepsi közepére helyezzük és a nagyobb résszel körbetekerjük. Kicsit kelni hagyjuk, sütés előtt megkenjük tojással a tetejét.. Előmelegített sütőbe tesszük. 10 percig nagyobb lángon sütjük, utána levesszük kisebbre és kb. 15-20 percig sütjük.

Pampuska

Pampuska

Hozzávalók:
A cukros langyos tejben felfuttatott éleszt t fakanállal összedolgozzuk a ő tojássárgájával, hozzáadjuk a lisztet, apránként az olvasztott vajat, a cukrot, a rumot, a tejet és a sót. Nagyon alaposan kidolgozzuk, míg a massza el nem válik a fakanálról és hólyagosodni nem kezd. Ezután letakarva hagyjuk megkenni, utána gyúródeszkán hüvelykujj vastagságúra kinyújtjuk, lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva ismét kelni hagyjuk, míg duplájára dagad. Közepét ujjunkkal kissé benyomkodjuk és forró olajban kisütjük. El ször fed alatt süssük, utána fordítás után ő ő fed nélkül, kiszedjük sz r kanállal és vaníliás porcukorral megszórjuk. ő ű ő Ebb l az adagból kb. 25 darab fánk lesz. A jó fánk sikerének titka, hogy ő a helyiséget, az összes hozzávalót, alapanyagot és eszközt egyaránt melegen tartsuk. Különösen fontos, hogy a tészta meg ne fázzon. Barackízzel vagy szilvalekvárral fogyasszuk.

Palóc gulyás

Palóc gulyás

Hozzávalók:
A kétféle húsból pörköltet készítünk a f szerekkel: só, bors, ű majoranna, pirospaprika, köménymag, kakukkf . A forró vízbe ű beletesszük a leveskockát, utána a zöldbabot, majd belevágjuk a kolbászt. Amikor a bab már félig megf lt, hozzáadjuk a krumplit. ő Amikor a pörkölt kész, hozzáadjuk az elkészült leveshez. Rántást készítünk, amibe fokhagymát, pirospaprikát teszünk, felengedjük tejjel, majd ráöntjük a tejfölt és jól összeforraljuk.

Kazári rétes

Kazári rétes

Hozzávalók: Hozzávalók a töltelékhez:
Az 50 dkg lisztet tálba helyezzük, egy diónyi zsírral elmorzsoljuk, közepébe mélyedést vájunk és 4/4 dl langyos, sós vízzel puha tésztát gyúrunk. Deszkára téve jól kidolgozzuk, kb. 15 percig, míg jó ruganyos nem lesz. Most osszuk két cipóba úgy, hogy sem a tetején, sem az alján gy r dés ne legyen. Tetejüket kenjük meg langyos ű ő zsírral és mindegyiket külön fedjük le melegített lábassal 15-20 percig. Ha letelt a pihenési id , egy nagy asztalt terítsünk le sima abrosszal, gyengén szórjuk be liszttel, ő tegyük a közepébe a tésztát és nyújtófával az asztal az asztal alakjának megfelel en ő négyszög, vagy téglalap alakúra nyújtsuk. Ezután kenjük meg vékonyan zsírral és mindegyik oldalán kezdjük a kézfej segítségével nyújtani. A nyújtást mindig addig végezzük az asztal körül, amíg annak széleit betakartuk és a tészta még mindig nyújtható. A rétestésztának hártyavékonyságúnak kell lennie. A széleit kezünkre csavarva leszedjük, pár csepp vízzel összegyúrjuk, pihentetjük és újra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát félig megszárítjuk, azután meleg zsírral vékonyan, de egyenletesen meglocsoljuk. Most a tészta megtöltése következik. Lehet túróval, almával, meggyel, mákkal, káposztával, ki mivel szereti. Ha túróval akarjuk tölteni, akkor a tésztát finom morzsával megszórjuk és a tölteléket ráhintjük, vagy kenjük. Most az abrosz széleit felemelve, a tésztát összecsavarjuk, inkább laposan és lazán, mint szorosan. A tepsi hosszának megfelel en rudakra vágjuk, tetejét zsírral megkenjük és zsírozott ő tepsibe tesszük. Jó egyenletes t znél pirosra sütjük.

Tócsni

Tócsni

Hozzávalók:
A krumplit lereszeljük, a fokhagymát fokhagyma présen beletörjük, hogy ne legyen darabos. Hozzá tesszük a lisztet, tojást és ízlés szerint borssal, sóval és pici ételízesítővel ízesítjük, majd jól összekeverjük. A felhevített olajban nagyobb kanállal adagoljuk, egy picit ellapítjuk, formázzuk és jól átsütjük.